Waarom ondernemen in Hasselt?

Limburg begint hier! Met bijna 80.000 inwoners is de stad Hasselt overduidelijk de hoofdstad van onze bronsgroene eikenhouten provincie. Maar Hasselt is uiteraard meer dan dat! Al enkele decennia is Hasselt de modestad bij uitstek. Het compacte handelscentrum van ruwweg één vierkante kilometer staat dan ook tot ver buiten de provinciegrenzen gekend als shoppingstad. Je vindt hier een bijzondere mix aan kleine zelfstandige zaken, unieke conceptstores en de gekende ketens.

 

Maar de ambities van Hasselt reiken verder dan die van een loutere shoppingstad. De bijna 700.000 bezoekers die iedere maand afzakken naar het Monaco aan de Demer doen dat om de vele troeven die Hasselt heeft te bieden. Zo komen velen voor de bourgondische levensstijl die onlosmakelijk verbonden is met onze prachtige stad. Met niet minder dan 33 Gault Millau vermeldingen heeft Hasselt de meeste kwalitatieve restaurants per vierkante kilometer van ons land. Tel daar nog de vele toeristische trekpleisters bij en je begrijpt onmiddellijk waarom ook jij moet ondernemen in Hasselt.

Shop in Hasselt

Het compacte centrum van Hasselt biedt voor ieder wat wils. Zo zijn er verschillende wijken in de stad, met elk hun eigen DNA.

Op de grote winkelas, die loopt van het begin Koning Albertstraat tot het einde van de Demerstraat, vind je de meest ronkende namen en de gezelligste zaken naast elkaar. Veelal betreft het hier de bekendere ketens zoals ondermeer Zara, Inno, Hema, ICI Paris, The Sting en het Kruidvat. Het zijn tevens de drukstbezochte winkelstraten in het centrum van de stad.

Wanneer je de zijstraten bezoekt zoals bijvoorbeeld de Kapelstraat, Dokter Willemsstraat of de Botermarkt dan zie je direct een ander beeld. Deze zone wordt gekenmerkt door de vele leuke en kleinere boutiques die de stad rijk is. Sommige zaken liggen hier al meer dan 80 jaar! Van kledingzaak, tot interieur. Van lekker eten tot mooie juwelen. Je vind hier een ruim assortiment. De winkels zijn dan vaak wat exclusiever en leveren hele andere merken. Kijk maar eens binnen bij onder meer Helsen Tailors, Marc Cain of Policarpo.

Sinds kort heeft Hasselt bovendien nog een nieuw stadsdeel om mee uit te pakken. Met Quartier Bleu speelt de stad nu ook haar ligging aan het water uit. Je vindt hier een geslaagde mix van gekende ketens en zelfstandige concepten op het winkelstraat niveau. Daal je met de trappen af naar de kades, dan sta je tussen de bruisende horeca langs het water.

Maar ook het iconische Twee Toren Center mag uiteraard niet ontbreken bij een bezoekje aan de stad. Met de komst van Growners als nieuwe eigenaar, waait er een frisse en ambitieuze wind doorheen de site. Het TT center wil uitgroeien tot de place to be voor vrijetijdsbesteding in het centrum, om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar meer beleving in de binnenstad. Denk aan een bowling, snooker, padel op de hoger gelegen verdiepingen, leuke retailwinkels op de gelijkvloerse ruimtes, en e-sports en virtual reality op de lagere niveaus.

Of kies je voor eerder voor het hippe en alternatieve stukje van Hasselt rond de Hasseltse Dorpsstraat en Minderbroederstraat. Van het oudste en meeste volkse café tot top restaurants. Van tweedehandskledij tot winkels met duurzame mode. Je vindt het hier allemaal.

Culinair Hasselt

Wat betreft de restaurants en cafés van Hasselt kunnen we heel kort zijn. Die zijn uitermate kwalitatief en ze zijn talrijk aanwezig! Voor elke smaak zijn er ongetwijfeld verschillende plekken om de voeten onder tafel te schuiven en te genieten. Als Bourgondische hoofdstad van de Belgische provincie Limburg maken we in Hasselt dan ook alle beloftes waar.

Het echte culinaire hart van de stad vind je terug rond de Zuivelmarkt. Je ontdekt hier een ruime selectie van ons rijke culinaire aanbod. Hippe gastrobars, leuke restaurants en gezellige terrassen. Maar uiteraard kan je ook op verschillende andere hotspots in de stad lekker eten en drinken. Of je nu vertoeft op het Jeneverplein, de Grote Markt, of het Groenplein, op elk van deze locaties kan je de vele culinaire troeven van Hasselt ontdekken.  

Zondagsopening

Sinds 16 november 2018 is Hasselt erkend als Toeristisch Centrum. Door deze erkenning mogen handelaars op zondag hun winkels openen voor hun klanten.

Wat is gestart met een kleine groep die van deze regeling gebruik maakte om iedere eerste zondag van de maand extra omzet te genereren, is ondertussen uitgegroeid tot een steeds breder gedragen actie. Tijdens vorige edities deden niet minder dan 150 winkels in onze stad hun deuren open om bezoekers te verwelkomen.

Het draagvlak hiervoor zal de komende maanden ongetwijfeld verder groeien. We hebben sinds 2020 ook de volledige ondersteuning van de stad in dit verhaal. Er is vanuit VZW centrummanagement en de stad budget vrijgemaakt om de zondagsopening te ondersteunen, zowel op vlak van animatie, als op vlak van communicatie. We zetten met andere woorden alles in het werk om de bezoekers vanuit Limburg, en daarbuiten, naar Hasselt te brengen.

Hasselt studentenstad

Dat Hasselt niet langer het kleine broertje van de studentensteden is, mag stilaan duidelijk zijn. De laatste jaren groeide het aantal studenten opmerkelijk. Vandaag tellen Hasselt en Diepenbeek samen zo'n 22.800 studenten.